28. Stem met een kraakje: Wat is het en waarom doen we het?

Net als in kleding is er ook mode in stemmen

Vanaf vandaag kan je mijn podcasts en stemtips beluisteren via soundcloud. Op de fiets, in het bos, in de auto: OVERAL ben ik bij je https://lnkd.in/dD7Syty, je kan je abonneren…
Maar als je me liever ook ziet: ik blijf ook op youtube.

Steeds meer mensen kraken of kwaken aan het einde van de zin. Dat heet vocal fry en het is mode. Het overkomt je misschien ongemerkt, want je stem past zich aan die mode aan. Maar het hóéft niet, he, je kån je keel gewoon openhouden. Ik leg uit hoe en waarom.

2 gedachten over “28. Stem met een kraakje: Wat is het en waarom doen we het?”

    • Ik snap dat het irritant is. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Veruit het meest komt het doordat je net te veel adem uitblaast in de hoogte, de stembanden klapperen dan even als ze zich moeten losmaken voor de laagte.. succes.

      Beantwoorden

Plaats een reactie