paarse stemgewoonte: weet van aanpakken

Nee, niemand past precies in een hokje, en misschien heb je het gevoel dat alle stembeschrijvingen een beetje op jou van toepassing zijn. Geen enkel probleem. De bedoeling van de quiz is inzicht in je eigen stemgewoontes. 


Misschien herken je dit: 

Je bent een doener. Je staat klaar om de handen uit de mouwen te steken. Soms kom je wat stevig uit de hoek. Je bent een beetje een cowboy, een sterke persoonlijkheid. Je bent gewoon jezelf, en ze moeten je nemen zoals je bent.

Je gaat jezelf voor niemand veranderen.  “ik  moet niks“. Het is nou eenmaal zoals het is, en iemand moet het voortouw nemen. Als anderen je niet goed verstaan of als ze commentaar hebben zeg je “Ze weten heus wel dat ik het goed meen, zo ben ik nou eenmaal!”

Wat doe je? 

Je melodie kan wat verongelijkt klinken of belerend. Je spreekt te luid of te zacht. Wanneer ze je niet goed volgen raak je geïrriteerd want je zegt de dingen niet voor niets. Je bent iemand van de monoloog, niet van de dialoog. Soms heb je het gevoel dat er nooit meer iemand echt naar je luistert. Dan wil je het bijltje er wel bij neergooien. Maar eigenlijk kunnen ze altijd op je rekenen.


Wat kan stemtraining je leren:

De moed om gekke dingen te doen. Om idioot hoog en laag te spreken. Dit ga je uitproberen, en als je een opname terugluistert zul je merken dat het helemaal niet idioot is. Je gaat typetjes doen, en gekke stemmetjes. Loeien blaffen en blaten. En je gaat pauzes laten vallen, waarin de luisteraars kunnen invallen. Daarbij ga je makkelijk om met onderbrekingen, je bent er zelfs wel blij mee. 

De moed om de ander voorrang te geven. De moed om je open te stellen voor je publiek. Om weerloos te zijn en je harnas in te leveren. 

Je leert jezelf makkelijker aan te passen aan de gesprekspartners: je gebruikt dezelfde luidheid, hoogte en tempo als je gesprekspartner.

Je leert met je klank om flexibeler te zijn, je imiteert de klanken om je heen en merkt dat je daarmee snel en vrij contact hebt. En het mooie is dat je door die kwetsbaarheid een ijzersterke spreker wordt.