oranje stemgewoonte: introvert

Nee, niemand past precies in een hokje, en misschien heb je het gevoel dat alle stembeschrijvingen een beetje op jou van toepassing zijn. Geen enkel probleem. De bedoeling van de quiz is inzicht in je eigen stemgewoontes. 

Misschien herken je dit 

Je vind jezelf verlegen, introvert. Je bent geen haantje de voorste, eerder een kat uit de boomkijker. Je houd er niet van voor het blok gezet te worden, in het middelpunt te staan. Je wacht liever even. Je past op met wat je zegt, je bent geen flapuit. Want je wilt mensen niet voor het hoofd stoten. Je bent voorzichtig met anderen, je hebt een afgewogen mening. Je wilt geen olifant in de porseleinkast zijn.

Wat doe je 

Je bent nogal onzichtbaar. Je verschanst je. Je houdt je stil. Je praat zacht. In een vergadering spreek je vaak te laat. Je houdt het kort, vaak te kort, en zwijgen voelt het prettigst. En als je dan wat zegt horen ze je vaak niet.


Wat kan stemtraining je leren? 

Je gunt mensen je volle aanwezigheid. Je gaat ervaren hoe warm, vol en levendig juid spreken kan zijn. Je geniet van je klank, en van hoe deze resoneert in de ruimte. Omdat je weet dat je bijdrage positief is heb je de moed om deze te laten horen.

Wanneer je ruimte inneemt geef je je luisteraars energie. Je nodigt ze uit om zelf ook groot te worden. Er ontstaat beweging en moed. Je gaat je integriteit en je inhoud vertrouwen. Luid zijn is aanwezig zijn. Je begint met het uitdelen van luide complimenten.

Je krijgt deze ervaring door de techniek van luid spreken zonder druk, maar met diepte en warmte.