groene stemgewoonte: zorgzaam, aardig
Nee, niemand past precies in een hokje, en misschien heb je het gevoel dat alle stembeschrijvingen een beetje op jou van toepassing zijn. Geen enkel probleem. De bedoeling van de quiz is inzicht in je eigen stemgewoontes.
Misschien herken je dit
Je laat een ander in zijn waarde. Je houdt jezelf in om niet iemand onderuit te halen. Je bent correct en vriendelijk. Je vindt jezelf eerlijk en je houdt je aan de afspraken. Het irriteert je wel als anderen dat niet doen. Heel soms schiet je dan uit je slof. Je bent leidinggevende geworden maar ambieert het eigenlijk niet. Je voelt je er niet echt lekker in. Je houd niet van conflicten, je wilt anderen graag helpen. Je gaat confrontaties liever uit de weg, want daarmee kan je veel kapotmaken. Voor jou hoeft het niet zo nodig om de baas te zijn.
Wat doe je In het spreken klink je vaak iets hees’, er zit een terughoudendheid in je klank. Hoe luider je wilt spreken, hoe minder er uit komt. Dan wordt het monotoon en zacht. Je voelt spanning in je keel en misschien ook in je nek als je de leiding moet nemen. Je ademt vaak hoog. Soms is je stem te hoog en te lief.
Wat kan stemtraining je leren?
Je ontdekt de troostende kracht van je stemklank. Je gaat de verbinding versterken door je stem, je nodigt uit tot warmte en vrijheid. Je onderschat niet het spiegel effect: Jouw ongemakkelijkheid creëert ongemak bij je luisteraars. Alle reden om je stem meer ruimte en luidheid te geven vooral als je leidinggevende bent. Daarmee is de druk van de ketel, ook voor jezelf.
Omdat je soms sturende of nare inhoud moet verkondigen is het juist nodig dat er menselijkheid en warmte bij door klinkt. Hoe meer je jezelf inhoudt, hoe ongemakkelijker en koeler de sfeer wordt. De stemechniek die je gaat helpen:
Je ontspant je keel en tong zodat je stem helderder klinkt. Daarmee is een groot deel van de beklemming weg. Je instrument krijgt de ruimte om vrij te klinken. Daarnaast leer je je stem warm luid en vol te maken door resonans. Een vrije stem dus!