blauwe stemgewoonte: no nonsense!

Nee, niemand past precies in een hokje, en misschien heb je het gevoel dat alle stembeschrijvingen een beetje op jou van toepassing zijn. Geen enkel probleem. De bedoeling van de quiz is inzicht in je eigen stemgewoontes. 


Misschien herken je dit 

Je stem doet niet wat je wilt. Dat is nou eenmaal zo. Je hebt al je hele leven een zachte, saaie, harde, hoge of hese stem. Daar heb je mee leren leven, en daar kan je heel goed mee omgaan. Soms ben je een beetje jaloers op mensen die alles maar zo makkelijk kunnen met hun stem. Maar je kan er goed tegen als mensen er grapjes over maken, vaak doe je dat zelf trouwens al. Je bent niet zo muzikaal, als jij gaat zingen rennen ze hard weg. Je zit niet te wachten op psychologische of sociale verklaringen, je wilt graag tips en tricks, en de instructie moet duidelijk zijn: stappenplan, afvink lijstje, oefeningen, tijdsplanning, workout. Klaar. Geen gezeur. 


Wat doe je? Je maakt er het beste van. Zorgt voor goede microfoons. Laat anderen het woord nemen. Praat vooral in groepen waar ze je al kennen en aan je stem gewend zijn. Je praat het liefst kort, telegramstijl. Er is geen ruimte voor vaagheid. Roeien met de riemen die je hebt. Schraalhans is keukenmeester.


Wat kan stemtraining je leren

Het is een flinke stap om te erkennen dat je een andere stemtechniek zou kunnen gebruiken. Er is moed voor nodig om te veranderen. Er is meer dan alleen maar inhoud en dat weet jij ook. 

Ontdek dat er ook voor jou zeker ontwikkeling mogelijk is, dat je wanneer je andere techniek gebruikt je echt een ander resultaat behaalt. Je gaat van de zijlijn het veld in stappen. Dat is soms klungelig, en soms gaat het mis, maar er gebeurt iets nieuws. Er komt ruimte voor inspiratie en humor, en, last but not least: voor contact en uitwisseling.