Nou….Gewoon!

Hoe gewoon is je ‘gewone stem’ eigenlijk?

Wat doe je eigenlijk gewoon altijd met je stem? Je bent vaak zo gewend aan je eigen stem dat je niet doorhebt welke gewoontes je gedurende je leven hebt aangenomen. Dan wordt je stem ongemerkt beperkt door allerlei ‘vuiltjes’ die er ingesleten zijn. Als je je natuurlijke ruimte weer terug wilt vinden, ga dan op zoek naar stemmen die je mooi vindt. Luister wat die stemmen doen, en volg je nieuwe rolmodel. Voor hulp daarbij kun je altijd een sessie afspreken.

Heel. Langzaam. Spreken

Het is spannend en duidelijk, maar kan tot irritatie leiden…

Veel mensen vinden van zichzelf dat ze eigenlijk te snel spreken. Dat geeft onduidelijkheid en het lijkt gehaast, of ongeïnteresseerd. In Wie is de Mol spreekt presentator Rik. Heel. Langzaam. Hij maakt het daarmee spannend en geheimzinnig. Maar heel langzaam spreken heeft ook nadelen. De spreker neemt dan heel veel ruimte in, hij maakt zich belangrijk en groot. En luisteraars kunnen flink geïrriteerd raken doordat de spreker arrogant klinkt. Langzaam spreken heeft een sterk effect, dus gebruik het met mate!

Ik klink arrogant

Wat kan je doen als dit niet je bedoeling is?

Als je arrogant klinkt lijk je afstandelijk en kleinerend voor je luisteraars.Soms is dat helemaal niet je bedoeling. Hoe zit dat eigenlijk? Uit eigen ervaring weet ik dat arrogantie  naar je publiek vaak samengaat met strengheid naar jezelf: Je voelt je ontoereikend, tekort schieten, bang. Maar je vermant jezelf: TANDEN OP ELKAAR! DOORZETTEN!  Het probleem is dat je publiek dit gevecht met jezelf waarneemt. Jij klinkt als een betweter, en zij voelen zich onbelangrijk. De tip is:  investeer extra in contact maken met je publiek. Succes!

Kan iedereen zingen?

Vind je eigen stem en je eigen muziek

Ja, iedereen kan zingen. Wat veel mensen vergeten is dat je met oefenen beter kunt worden. Je leert je stem kennen, welke hoogte bij je past, welke muziek bij je past. En de enige manier om uit te vinden hoe mooi je kunt zingen is door het te doen. Zing niet mee met de opname, maar vind je eigen geluid. Het enige wat je wel moet doen is het lied leren. EN DUS OOK DE TEKST. Als je weet wat je zingt zul je sneller het gevoel krijgen dat de muziek je draagt. Enjoy! www.evoicetraining.nl

klink je onduidelijk?

wat kan je doen als ze je niet goed verstaan?

Onduidelijk spreken, wat kan je er mee? Wanneer mensen onduidelijk spreken lijkt het alsof ze niet gestoord willen worden, alsof ze geen zin hebben om contact te maken. Alsof het ze niet interesseert, alsof ze geen moeite willen doen. Vaak is dat helemaal niet het geval. Wat is er precies aan de hand? De klank van je stem is vaak dof, men noemt dat ook wel binnensmonds, je medeklinkers zijn vaak zacht, en het klinkt vaak monotoon. Dus wat kun je het beste doen om met weinig inspanning makkelijker verstaanbaar te zijn? Maak je klank helderder, scherper, maak pittige medeklinkers en zorg voor gezelligeheid door hoogte toe te voegen. Zelf zul je heb misschien heel overdreven en raar vinden. Maar je zal merken dat je luisteraars veel makkelijker op je inhoud gericht zullen zijn. En dat is winst! 

Waarom klink ik boos?

Soms zeggen mensen dat je boos klinkt terwijl je dat niet bedoelt

Soms klink je boos zonder dat je het bedoelt. Dat kan twee oorzaken hebben. Ten eerste: Je geeft de nadruk in de zin niet door een hoogtepiek, maar door extra luidheid: een explosie. Veel mannen doen dit. Dit kan een schrikeffect geven, het lijkt alsof de slapende draak plotseling wakker wordt… Ten tweede, en dit geldt vooral voor vrouwen. De nadruk in de zin heeft een hoogtepiek, maar deze is niet hoog genoeg. Daarmee lijk je als vrouw ongeïnteresseerd, geërgerd en zelfs boos. Aardig zijn en benaderbaar zijn vindt men voor vrouwen nog steeds belangrijker dan voor mannen. Wil je meer weten of oefenen?www.evoicetraining.nl

praat je te monotoon? Hier een tip

Het is lastig om een gewoonte te veranderen. Begin met het te doen…

Mensen die monotoon spreken voelen zich vaak niet uit de verf komen. Ze hebben het gevoel in een te krappe jas te zitten. Afwisselend spreken lijkt niet te kunnen want: 1 ze denken dat de luisteraars zich niet serieus genomen voelen, ze denken dat het onbeleefd is. 2. Ze voelen zich ongemakkelijk en onecht, onnatuurlijk. Er is maar één remedie en dat is: Ga het uitproberen en kijk wat de reacties zijn. Ik ben héél benieuwd!

De lol van hoogte: Vroege Vogels

Wil je je luisteraars meeslepen en boeien? Gebruik hoogte!

Iedereen wil graag overwicht en autoriteit. Daarvoor heb je laagte nodig. MAAR: In het geweldige programma Vroege Vogels kun je zien hoe leuk en belangrijk hoogte is! Menno Bentveld laat horen hoe hoogte en heesheid ons het verhaal binnentrekt, zorgt voor engagement, Willemijn Veenhoven laat zien hoe spannend en sportief het buiten is en hoe ze de experts aan het praten krijgt. Als je echt wilt binnenkomen en wilt raken heb je contrasten nodig. Gebruik hoogte voor verbinding en gebruik DAARNA PAS laagte. Meer op www.evoicetraining.nl

TOO MUCH!!! het ‘overtuigtoontje’

Stemklank is een kwestie van mode. Straks doen we het allemaal… NEEEE!

Het is mode! Steeds meer voiceovers op TV spreken met steeds!! meer!! uitroeptekens!! Dit ‘overtuigtoontje’ maak je met heel veel spanning in je buikspieren en heel veel hoogte pieken. Je hebt daarmee veel energie en heel veel getoeter, maar je verliest inhoud, want je luisteraar doet een stapje achteruit. Hij hoort wel dat je toetert, maar niet wat je zegt. DIT PROGRAMMA WERD MEDE! MOGELIJK! GEMAAKT! DOOR!… Niet doen dus.