64. veel mensen vinden mij niks

En dat is geen enkel probleem

Podcast ‘spelen met de zwaartekracht’ voor degenen die liever lezen.

Heel veel mensen vinden mij niks. Lees of luister de podcast: https://lnkd.in/eGrCPAFu
Kun jij ook zo mooi zingen?
Ik wel, ik kon het altijd al, en het kwam heel natuurlijk. En veel mensen vonden het mooi. Uiteindelijk kwam het moment dat ik besloot om er ‘iets mee te gaan doen’. Naar het conservatorium. Dus moest ik audities doen, om toegelaten te worden. En daarna moest ik altijd voorzingen om mijn jaar te halen. En toen deed ik eindexamen. En toen was ik klassiek zangeres, sopraan. Als je beroeps zanger bent blijft je altijd auditie doen. Voor elk concert, bij elke productie voor elk koor. Ik werd ontzettend vaak tweede. Ik snapte het vaak niet precies, want de eerste keus zong helemaal niet beter dan ik. Ik had het idee dat ik iets essentieels miste, dat ik op een of andere manier niet bij de club hoorde. Iets wat veel mensen zullen herkennen, het impostor syndrome. Het gevoel dat ze elk moment kunnen merken dat je eigenlijk maar een knoeier bent die nergens wat van kan. 
Bij mijn eindexamen zang aan het conservatorium heeft de examencommissie er twee uur over geknokt of ik nou ‘Uitvoerend Musicus’ voor mijn examenconcert zou krijgen (zoiets als cum laude), of niet. Ik wachtte met mijn vrienden en familie die het concert bezocht hadden op de gang op de uitslag. Dan is twee uur lang. Al die tijd wist ik niet of ik überhaupt geslaagd was. Uiteindelijk kwam de uitslag: Ik was wel geslaagd, én ik kreeg UM, maar leuk was het niet meer.  
k ben er eigenlijk pas sinds kort achter wat waarschijnlijk de oorzaak is van mijn slechte audities: Sommigen vonden me geweldig, anderen vonden me niks. Ik ben nogal uitgesproken en expressief, ook als ik zing. Dat kan de regisseur of de dirigent leuk vinden, of niet. De auditiecommissie is dan verdeeld.
Je kan niet iedereen plezieren helaas, een waarheid als een koe. Want sommige mensen vinden je gewoon niks, Nee! Niks!. Juist als je helemaal lekker jezelf bent. In dat geval lever met nog meer schwung, vrijheid, personality auditie doen niet meer werk op. 
Dus als je mij vraagt: wat is de ultieme overtuigtip? Hoe kan ik iedereen inspireren? Dan snap je dat ik dat ik dat niet kan leveren. Maar wat ik wel kan is precies uitleggen wat je moet doen als je eindelijk eens stevig en duidelijk hoorbaar wilt zijn in een rumoerige zaal. Of persoonlijk en warm wilt spreken op een congres. Of vertrouwen en veiligheid wilt creëren in een gesprek. Kom voor tips, oefeningen en inzicht in je eigen stemgebruik langs voor een stemcoaching traject. Je bent van harte welkom.

Plaats een reactie