63. Spelen met de zwaartekracht, podcast

wat heeft je stem nou met de zwaartekracht te maken?

Podcast ‘spelen met de zwaartekracht’ voor degenen die liever lezen.

Ik hoor de hele dag stemmen die veel mooier en fijner en rijker zouden kunnen zijn als ze niet zo afgeknepen werden. Waarom knijpen we onze stem zo af? Wat is er zo lekker aan alle spieren aanspannen de hele tijd? Je zou toch zeggen dat ontspannen lekkerder is dan knijpen. Ongeveer alle stemproblemen komen voort uit knijpen. Mensen spannen en knijpen vooral als ze meer invloed, power willen uitstralen. Waarom doen we dat dan? Dat voortdurend de spieren aanspannen de hele dag? Volgens mij komt het door….de zwaartekracht!

 We worden op de aarde geplet, en we moeten onze spieren gebruiken om daar tegenin te gaan. Om niet als een potje olie in het zand weg te lopen. 

Maar de stem, de geluidstrilling, heeft ruimte nodig om te galmen, en losheid om te kunnen vibreren. Want zo krijg je warmte en lieflijkheid in de klank en daar houden je luisteraars van, daarmee worden ze gevoed. De hoognodige ruimte in je mond, je nek en je keel, en losheid in je spieren kun je maken door de spieren van je buik, ja die prachtige six-pack, los te laten, en wat helpt daarbij? Bij het laten zakken van je kangeroebuideltje? JA! Diezelfde zwaartekracht. Dat is het hele eieren eten van buikademhaling.

En met die losheid kan je stem alle kunsten maken die je nodig hebt. Hoog, laag, hard en zacht. Dan kun je variatie maken. En variatie is precies het geheim van de drie grote wensen die alle sprekers in mijn ervaring hebben:  inspiratie, contact maken en energie geven. 

Niet bang zijn om ‘overdreven’ te doen, veel mensen maken zich daar zorgen over. Hoe meer overdreven hoe beter, voor speelsheid, verrassing en verdieping. Lekker overdreven doen met je hangende buikbuideltje. Spelen met de zwaartekracht. Voor een stap voor stap uitleg van buikademhalen kijk naar de playlist ‘stemtechniek’ op mijn youtubekanaal youtube.com/c/ElizabethEbbinkStem

 

Plaats een reactie