61. Eigenlijk vindt iedereen het lelijk: Vocal Fry

Het kraakje in de stem komt steeds meer voor

Eigenlijk vindt iedereen het lelijk: Vocal Fry, een knapperig kraakje in de stem, vooral als je wat lager praat.  Er gaat al een tijdje een filmpje rond over een leuke jonge barista die met het kraakje spreekt. Een klant vindt het lelijk en doet haar geërgerd na. Zij is dan boos en gekwetst. Hij is geïrriteerd. Wederzijds onbegrip. Hoe zit dat?

Steeds meer mensen doen het. Spreken met Vocal Fry. De luisteraars horen het gekraak, maar de sprekers hebben zelf niet door dat ze het doen. Is het genetisch? Biologisch? Nee, het is sociaal. Sprekers nemen onbewust het stemgebruik van anderen over, en dan vooral van anderen waar ze bij voelen horen. Iedereen imiteert elkaar, ongemerkt. En dan denken ze: ‘Dit is gewoon mijn stem! Daar kan ik niets aan doen.’ En ze zijn gekwetst en een beetje hopeloos als er iemand commentaar heeft op hun stem.

Hoe komt zo’n geluid in de mode? Tja, waarom houden we nu weer van wijde pijpen en broeken tot in de taille? Omdat het mode is. Een nieuwe spreekgewoonte wordt meestal het eerst door pubers geïntroduceerd, vervolgens nemen vrouwen het over, en uiteindelijk gaan ook de mannen om. Het is net als met modewoorden als ‘vet en cool’ Dat zal trouwens ook al wel weer lang uit de mode zijn. Net als tof, gaaf, ruig, blits, en helder. Vocal fry klinkt beklemd, geknepen, uitdrukkingsloos. Wat is dan de ‘reden’ van dit stemgebruik? Volgens mij is het een combinatie tussen twee trends. Ten eerste liever laag klinken, ten tweede niet willen opvallen. Veel sprekers zijn overtuigd dat ze met laagte in hun stem meer gewicht in de schaal leggen, meer serieus genomen worden, meer inhoudelijk klinken. Vocal fry zit vooral in de laagte van de stem. De tweede trend is de millennial trend naar niet overdreven doen, niet te veel opvallen. Het leeuwendeel van contact vindt plaats in de virtuele wereld, de phone, de socials, de apps. Jonge sprekers zijn live spreken eigenlijk ontwend: 

liever appen dan bellen. Hun stemmen klinken wat uitdrukkingsloos, snel en saai. Je hoort het ongemak in de stem.

Vocal fry combineert de laagte en het niet uit de toon willen vallen, terughoudendheid. En wat vind ik daar van? Zonde! Niet doen! Hou je stem warm, kleurrijk en verbindend. Ga vooral even checken of je het zelf doet. Neem je stem op, en je hoort het gauw genoeg. Succes! Meer tips op evoicetraining.nl. 

Plaats een reactie