59. Monotoon, dat hóéft niet, hè

Nog ééntje dan: Hoogtepieken helpt bij monotoon spreken, luister maar.

Zelfde stem, zelfde tekst, zelfde microfoon. Afwisselend spreek ik monotoon en beweeglijk met hoogte pieken. Ik moest voor dit filmpje het geluid van de monotone stem luider maken en de kleurrijke stem dimmen. Want monotonie maakt vrijwel altijd de klank ook zachter. Vaak zeggen sprekers met veel inhoud en plichtsbesef ‘het gaat niet om mij, het gaat om de inhoud’. Laagte in een stem geeft de inhoud gewicht, dat is waar. Maar wanneer je alleen laagte gebruikt gaat er van alles mis: het klinkt monotoon, saai en gedeprimeerd en gewoon te zacht. Hoe vriendelijk ik ook glimlach, monotoon kom ik niet echt over het voetlicht. Het helpt enorm als je je hoogte pieken groter maakt! Meer in mijn boek ‘Ligt het aan je stem?’, en voor coaching ga je naar www.evoicetraining.n

Plaats een reactie